Werken in de Bouwsector zonder (traditionele) vakbond? Dat kan!

Wie in de bouwsector werkt krijgt het vaak te horen: ‘ Je kan niet zonder een vakbond om alle uitkeringen te krijgen.’ En dus sluiten de meeste bouwvakkers zich aan bij ABVV, ACV en ACLVB omdat ze denken dat dat moet… Wij van de Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV) vinden dat toetreden tot een vakbond echt vrij moet zijn, en je moet dus weten dat je in de Bouw een vakbond hoegenaamd niet nodig hebt. Wie zelf een beetje zijn eigen administratie doet, kan alle uitkeringen perfect krijgen zonder vakbond – en nog goedkoper ook, want je hoeft geen lidgeld meer te betalen aan een vakbond. Voor wie de stap wil zetten: hier is een handleiding.

Hoe krijg ik mijn dopgeld voor de dagen dat ik niet werk (bv. weerverlet)?

Je dopgeld wordt uitbetaald door de Hulpkas Voor Werkloosheidsuitkeringen (HVW), een overheidsinstelling die je gratis helpt. Hun kantoren en openingsuren vind je op hun website http://www.hvw.fgov.be/

Krijg ik hetzelfde dopgeld van de Hulpkas als van de vakbond?

Ja, het bedrag dat je ontvangt aan dopgeld van de Hulpkas is exact hetzelfde als dat wat je ontvangt van de vakbond.

Is er vertraging in de betalingen door de Hulpkas ten overstaan van de vakbond?

Nee, zodra jij een dopkaart binnenbrengt staat het geld drie dagen later op je rekening. Alleen de eerste keer dat je je inschrijft bij de Hulpkas wordt je dossier eerst door de RVA onderzocht en duurt het 4 weken voor de eerste betaling komt. Maar dat is dus uitsluitend bij je eerste inschrijving bij het begin van je loopbaan.

Is de administratie bij de Hulpkas moeilijker dan bij de vakbond?

Nee. Je moet wel net als bij de vakbond een formulier C1 binnenbrengen als er iets aan je persoonlijke of familiale toestand verandert. Dat formulier staat gewoon op de website van de Hulpkas; je mag het ondertekenen en naar de Hulpkas opsturen.

Hoe zit het met de aanvullende werkloosheidsvergoeding van het Fonds Bouw als je in het vorige jaar X-aantal dagen gewerkt hebt?

Ook die wordt volledig uitbetaald door de Hulpkas, ook hier krijg je exact hetzelfde bedrag als via een vakbond. De documenten die je hiervoor krijgt van het Fonds Bouw breng je binnen bij de Hulpkas.

Hoe zit het met het zegelstelsel (getrouwheidszegels)?

De kaart die je daarvoor één keer per jaar krijgt vul je in en stuur je in plaats van naar de vakbond op naar: Patronale Dienst Organisatie en Controle, Lombardstraat 34-42, 1000 Brussel. Het bedrag wordt op je rekening gestort, exact hetzelfde als via een vakbond.

Hoe zit het met de vergoeding voor rustdagen?

Het formulier dat je daarvoor krijgt van het Fonds, ondertekend door de werkgever, stuur je ook op naar : Patronale Dienst Organisatie en Controle, Lombardstraat 34-42, 1000 Brussel. Het bedrag wordt op je rekening gestort, exact hetzelfde als via een vakbond.

Hoe zit het met de promotievergoeding, de tussenkomst in mijn hypothecaire lening?

Je hebt daar recht op of je nu bij een vakbond bent of niet, want die wordt uitbetaald door het Fonds van de Bouw. De administratie, eenmalig bij het begin van de lening, kan rechtstreeks met hen in orde gebracht worden: Fonds Bouw, Koningsstraat 132 b 1, 1000 Brussel, tel. 02/209.65.65, mail info@constructiv.be.

Hoe zit het met pensioen, brugpensioen, minder werken?

Voor al deze zaken kan je terecht bij de administraties die zich daarmee bezighouden: Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen voor brugpensioen, Rijksdienst voor Pensioenen voor pensioen, RVA voor werktijdvermindering… Diverse van deze administraties houden zelfs zitdagen met gratis advies in vele steden en gemeenten. Je kan dit dus zelf regelen.

Hoe zit het met het extra verlofgeld voor gepensioneerden?

Een gepensioneerd bouwvakker krijgt jaarlijks een extra rente of extra verlofgeld op zijn rekening gestort. Ook dat kan perfect zonder vakbond: exact hetzelfde bedrag wordt rechtstreeks op je rekening gestort als je daarvoor een briefje stuurt naar Fonds Bouw, Koningsstraat 132 b 1, 1000 Brussel, tel. 02/209.65.65, mail info@constructiv.be.

Wat met het ‘sociaal voordeel’?

Het formulier dat je één keer per jaar krijgt toegestuurd met als titel ‘sociaal voordeel’ is een grote misleiding door de vakbonden om je toch maar bij hen te houden. Het is immers geen ‘sociaal voordeel’ maar een ‘syndicale premie’: het is een terugbetaling door de werkgevers van het lidgeld dat een bouwvakker eventueel betaald heeft aan de vakbond. Wie ervoor kiest lidgeld te betalen aan een vakbond krijgt op deze manier een stuk van de kosten terug. Wie ervoor kiest geen lidgeld te betalen aan een vakbond krijgt niets terugbetaald, maar lijdt daardoor geen nadeel, want hij heeft het hele jaar lang het (duurdere) lidgeld aan de vakbond uitgespaard.

Als niet-gesyndiceerde mag je het document ‘sociaal voordeel’ dus in de vuilnisbak kieperen: jij spaart maandelijks je vakbondslidgeld uit.

Deze informatie wordt verspreid door de Vlaamse Solidaire Vakbond (VSV). Voor meer informatie, http://www.vlaamsesolidairevakbond.org, info@vlaamsevakbond.be en bezoek ons ook op facebook!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: