Vrije sociale verkiezingen vragen is in België ‘tergend en roekeloos’ – 5000 euro boete voor VSV-STU

Onlangs werden in België de zogenaamde ‘sociale verkiezingen’ gehouden in de bedrijven. Een schertsvertoning, want de werknemers mogen enkel kiezen tussen ABVV, ACV en ACLVB; vrije vakbonden worden uitgesloten door een monopoliewet. Die ondemocratische situatie is uniek in Europa.

De Vlaamse Solidaire Vakbond VSV trok dus als onderdeel van de erkende Britse vakbond Solidarity Trade Union (STU) met twee Vlaamse werknemers naar de Arbeidsrechtbank om écht vrije sociale verkiezingen te eisen. De Belgische staat en de drie vakbonden reageerden als door een wesp gestoken en stuurden een hele batterij advocaten naar de rechtbank – deels dus betaald met uw belastinggeld.

In twee recente vonnissen wijzen de Arbeidsrechtbanken van Gent en Brugge de vraag van de Vlaamse werknemers af. Er worden diverse procedure-argumenten gebruikt. Er wordt de werknemers en VSV-STU verweten dat ze de antidiscriminatiewet inroepen, die niet van toepassing zou zijn – terwijl die wet nota bene op vraag van het ACV na een arrest van het Grondwettelijk Hof uitdrukkelijk discriminatie op basis van syndicale overtuiging verbiedt. Er wordt ook beweerd dat de rechter de discriminatie niet kan vaststellen omdat de sociale verkiezingen al voorbij zijn – terwijl een daad van discriminatie wel degelijk ook kan vastgesteld worden nadat het feit gebeurd is.

Nog krasser is echter dat beide rechters de Vlaamse werknemers en VSV-STU veroordelen wegens zogenaamd ‘tergend en roekeloos geding’ tot een boete van twee maal 2500 euro, dus 5000 euro in totaal. Dat is in België erg zeldzaam, en wordt vrijwel nooit uitgesproken. De bedoeling van de twee Arbeidsrechters is dus duidelijk, en dat met de volle steun van de Belgische staat en de drie monopoliebonden: de Vlaamse werknemers en VSV-STU intimideren, om hen ertoe te brengen deze principezaak stop te zetten en niet in beroep en cassatie te gaan en daarna tot bij het Europees Hof te brengen.

Het bestuur van de VSV zal zich over de situatie beraden, want deze intimidatieboete stelt VSV voor een ernstig probleem: de VSV werkt volledig met giften en vrijwillige bijdragen – in tegenstelling tot de schatrijke holdings ACV, ABVV en ACLVB die elk jaar 200 miljoen euro belastinggeld ‘administratiekost’ ontvangen alleen maar om doorgeefluik voor werkloosheidsgeld te spelen….

Opkomen voor echte vrije sociale verkiezingen, en zich daarvoor tot de rechter wenden, is in België dus ‘tergend en roekeloos’. Dat weten we dan ook alweer. Hoe dan ook zal de VSV-STU de Vlaamsnationale strijd tegen het oubollige monopolie van de belgicistische vakbonden onverminderd verderzetten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: