Naar een nieuwe bankencrisis?

De beruchte zakenbank Goldman Sachs brengt een nieuw beleggingsinstrument op de markt. Het gaat om een hoogst ingewikkeld financieel product, dat blijkbaar nogal wat geestdrift opwekt bij professionele en institutionele beleggers, zo lezen we in de pers. Experten waarschuwen echter op de gevaren van zulke beleggingsproducten. Het zijn namelijk zulke producten die de wereldwijde crisis van 2008 hebben veroorzaakt. En we weten allemaal waartoe dit geleid heeft: door de internationale verweving van het financiële systeem gingen ook in Europa verschillende banken onderuit. Om deze banken van de ondergang te redden, werden publieke gelden gebruikt. Met andere woorden: de belastingbetaler mocht diep in zijn geldbuidel tasten om de fouten van de geldhongerige bankiers recht te zetten.

De Vlaamse Solidaire Vakbond heeft zich van meet af aan verzet tegen drie vormen van graaicultuur. De eerste is de Belgische graaicultuur, ten gunste van Wallonië. De tweede is de graaicultuur die in de hand gewerkt wordt door onze veel te lakse immigratiewetgeving, waardoor onze sociale zekerheid ondermijnd wordt. En ten derde is er de graaicultuur van het internationale grootkapitaal. Dat we nu op zoek moeten naar besparingen om de begroting in balans te krijgen is immers niet alleen de schuld van de financiële transfers van Vlaanderen naar Wallonië – ondertussen zo’n € 16 miljard – en van teveel immigratie. Het gaat ook niet op om op een eenzijdige manier alle schuld af te schuiven op jaren van socialistisch wanbeleid of een teveel aan stakingen. Al deze factoren spelen weliswaar een rol, maar één factor wordt steevast over het hoofd gezien: dat is de rol van het internationale bankierswezen.

Uiteraard is er terecht veel aandacht besteed aan het Dexia-schandaal en de rol van het ACW – ondertussen Beweging.net – daarin. Maar deze aandacht mag niet alleen dienen voor politieke spelletjes of voor de profileringsdrang van bepaalde politici. Het zou van moed getuigen ook eens de bredere context te bekijken: zolang internationale zakenbanken giftige financiële producten op de markt mogen brengen, zullen bankencrisissen zoals die van 2008 zich blijven voordoen. Goldman Sachs is trouwens een bank met een uiterst twijfelachtige reputatie. Het feit dat Griekenland zich bij de Europese Unie mocht voegen, heeft het te danken aan Goldman Sachs, dat de Grieken hielp met het opsmukken van hun begrotingscijfers. Dit feit leidde op termijn tot een crisis van de euro.  Verder heeft Goldman Sachs overal in de EU haar mannetjes zitten. Huidig CEO Lloyd Blankfein kwam in opspraak voor zijn rol in de kredietcrisis. Onder zijn bewind zou Goldman Sachs gespeculeerd hebben tegen financiële producten die het zelf aan haar klanten had verkocht. Maar ondanks de wereldwijde crisis waarin hij mee een zware verantwoordelijkheid draagt en die miljoenen mensen in financiële moeilijkheden bracht, boerde hijzelf niet slecht. Zo verdiende hij vorig jaar 23 miljoen dollar, of 10 % meer dan het jaar daarvoor. Ter vergelijking: de gemiddelde Griek leverde de afgelopen jaren 30 % van zijn loon in. Hij verdient momenteel zo’n € 13.000 netto per jaar.

Verbetering is er niet meteen in zicht. De ‘onafhankelijke’ expertengroepen rond financieel beleid, die de Europese Commissie moeten adviseren, bestaan namelijk voor 90 % uit deelnemers die uit de financiële sector of uit de bankwereld komen. De onafhankelijkheid is dus ver te zoeken. Een legertje van lobbyisten bestookt de Europese parlementsleden met amendementen. De machtigste grootbanken hebben zich zelfs verenigd in een aparte lobbygroep, de ‘Association for Financial Markets in Europe’  (AFME). De banken hebben een ongezond grote invloed op de werking van de financiële markt in de EU.

Het is dus duidelijk: zolang de bloedzuigers van het internationale grootkapitaal de lakens uitdelen op de financiële markten is er geen kans op beterschap. Zolang georganiseerde oplichterssyndicaten zoals Goldman Sachs de markten mogen vergiftigen met hun financiële rommelproducten blijft de kans op kredietcrisissen groot. Banken zouden de economie moeten dienen en niet ondermijnen met risicogedrag. De taak van een nationalistische vakbond zoals de VSV is dan ook, het Vlaamse volk ten bate, te reageren tegen deze vorm van graaicultuur.

 

Banksters en bloedzuigers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: