Lagere opkomst sociale verkiezingen

Op de definitieve resultaten is het nog even wachten, maar dankzij HR-specialist SD Worx kunnen we toch al een beetje zicht krijgen op de uitslag. SD Worx begeleidde namelijk 25 procent van alle stemprocedures in België, gespreid over het hele land.

Zoals te verwachten was zijn er geen grote verschuivingen waarneembaar. ACLVB gaat er wel meer dan twee procent op vooruit, maar voor de rest zijn er geen noemenswaardige verschillen met de uitslag van vier jaar geleden. Dat is ook logisch, want de drie vakbonden verkondigen dan ook min of meer dezelfde standpunten. Enkel de liberale vakbond (ACLVB) is een tikkeltje genuanceerder wat hun standpunten betreft.

61,41 procent van de werknemers bracht een stem uit, beduidend minder dan vier jaar geleden, toen 70 procent nog de moeite deed om te gaan stemmen.

Men zou kunnen beweren dat de opkomst nog vrij hoog lag, aangezien er geen stemplicht geldt bij sociale verkiezingen. We willen er echter op wijzen dat werknemers al bij al vrij weinig moeite moeten doen om te gaan stemmen, aangezien de sociale verkiezingen in het bedrijf zelf worden gehouden. Bovendien stemmen werknemers tijdens de werkuren, en laten de oproepingsbrieven uitschijnen dat de stemming verplicht is. De oorzaak van de lage opkomst ligt dus elders.

Uit de cijfers van SD Worx blijkt dat vooral jongeren afhaken voor de sociale verkiezingen. Dat is logisch, aangezien er toch geen echte keuze mogelijk is, waardoor de macht in het vakbondslandschap gebetonneerd zit bij de drie bonden. Oudere werknemers zullen voornamelijk uit traditie stemmen. De traditionele vakbonden brengen geen wervend verhaal meer, en moeten dus dringend met hun standpunten de eenentwintigste eeuw binnentreden.

Jongeren zullen bijvoorbeeld minder gemotiveerd zijn om op te komen voor verworven rechten zoals brugpensioen, integendeel zelfs. Veel jongeren vinden de huidige regeling in verband met brugpensioen niet meer van deze tijd.

Terwijl de overgrote meerderheid van de Vlamingen zich zorgen maakt over de massa-immigratie, staan de traditionele bonden op de barricades voor de rechten van illegalen. Terwijl Vlaams-nationalistische partijen nog nooit zo groot waren als nu, zwijgen de traditionele vakbonden nog steeds in alle talen over de miljardentransfers van Vlaanderen naar Wallonië.

Want laat ons eerlijk zijn: het is toch hypocriet om constant te hameren op eerlijke fiscaliteit (hoewel daar uiteraard één en ander voor te zeggen valt), maar met geen woord te reppen over de miljardentransfers. Het ene is onlosmakelijk verbonden met het andere.

Waar de traditionele vakbonden zwijgen, spreekt de VSV echter wél. We zullen dan ook de problemen blijven aankaarten waar zij over zwijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: