Vermogensbelasting? Hervorm en sluit achterpoortjes!

De traditionele vakbonden hebben tegenwoordig de mond vol van een vermogensbelasting of vermogenswinstbelasting. En hoewel we uiteraard  te vinden zijn voor een eerlijkere fiscaliteit, willen we toch enkele kanttekeningen maken.

Om te beginnen is het zo dat België al verschillende vermogensbelastingen kent, zoals bijvoorbeeld de torenhoge successierechten. Het probleem is echter dat de meeste belastingen, zoals die successierechten, via achterpoortjes in de Belgische wet makkelijk te omzeilen zijn. Denk maar aan koningin Fabiola en haar private stichting, waarmee ze 70 procent successierechten op erfenis wou omzeilen.

Alvorens men dus zou kunnen overgaan naar zo’n vermogensbelasting, dienen eerst en vooral die achterpoortjes gesloten te worden.

Een tweede opmerking: vermogensbelastingen treffen dikwijls de middenklasse. Laat ons bijvoorbeeld kijken naar de huidige speculatietaks. Particuliere beleggers moeten sinds 1 januari 2016 een zogenaamde ‘speculatietaks’ van 33% betalen wanneer ze binnen de zes maanden aandelen met winst verkopen. Opvallend is dat deze “meerwaardebelasting” niet voor Belgische vennootschappen geldt, noch voor institutionele beleggers. Het zijn dus de kleine beleggers die het gelag betalen.
Het is bovendien zo dat een vermogensbelasting geen oplossing biedt voor de structurele problemen van dit land, onder andere het véél te hoge overheidsbeslag.
Met een overheidsbeslag van 54 procent is het voor iedereen duidelijk dat België een veel te vette overheid heeft. De doorgedreven versnippering van bevoegdheden tussen de gewesten en gemeenschappen (zeker na de absurde zesde staatshervorming) zorgt voor een totaal gebrek aan efficiëntie.

Een vermogensbelasting kan voor ons enkel en alleen maar in het kader van een grote fiscale hervorming, die de algemene belastingdruk moet verlagen en achterpoortjes dient te sluiten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: